Oproepbaar staan voor één (of meerdere) geboorte is niet niks. Het vergt nogal wat flexibiliteit en een goede organisatie. Hoe regelen wij het oproepbaar staan voor een geboorte als geboortefotograaf?

geboortefotograaf Assen Groningen

Geboortefotografie is een van de puurste vormen van fotografie. Eerlijker en dichter bij de emoties kom je niet dan bij een geboorte. Het is intens mee leven met de aanstaande ouders, ze door een achtbaan van emoties zien gaan en dat allemaal met een warm hart vast leggen in een waardevolle geboortereportage. Geboortefotografie komt vanuit passie en vergt ook veel van jou, je gevoel en je gezin.

Geboortefotografie vraagt veel van jou en je gezin

Een geboorte laat zich niet plannen, ook een geplande keizersnede niet! Dit betekent dat je elk moment van de dag, dus 24 uur per dag, direct weg moet kunnen om naar een geboorte te gaan. Het is best een uitdaging om alles zo te regelen dat je altijd direct weg kan. Dat je gezin achter jouw oproepbaar staan staat is cruciaal! Zonder steun en begrip binnen je gezin kun je dit werk niet doen. Je hebt geen idee of je naar een geboorte moet of dat je vandaag gewoon thuis bent, dit geld dus ook voor je gezin. Wij begrijpen heel goed dat geboortefotografie echt prachtig is en er niets mooiers is, het is fijn als je gezin dat ook zo ziet.

Sociale contacten

Sociale contacten hebben we allemaal net als dat je ook graag leuke dingen doet voor jezelf. Zorg er vooral voor dat je hier tijd voor maakt en de mogelijkheden ziet. Niet alles hoeft on hold als je oproepbaar bent. Een avondje bioscoop, waar je geen bereik hebt is wel van de baan maar uit eten kan prima. Zorg dat je bereikbaar bent, ga desnoods met je eigen auto zodat je altijd direct weg kunt. Heb je vrienden verder weg wonen? Spreek dan bij jou in de buurt af of vraag of een collega een keer back-up kan staan. Onze kappers, fysio’s, tandartsen etc. lichten wij altijd in dat we opgeroepen kunnen worden en dan op het laatste moment af moeten bellen. Als je duidelijk uitlegt wat je beroep is en wat er kan gebeuren dan is er vaak begrip en kan er veel.

Taxi vervoer

Annemiek heeft 2 pubers (10 en 12) en een partner. Ze heeft geen opvangnet en regelt alles met haar partner. In een oproepbare week zorgt hij er voor dat hij elk moment weg kan om de kinderen van school te halen of naar hun afspraken te brengen (best een behoorlijk uitdaging als je dan vanuit Almelo ineens in Peize moet zijn). Gelukkig zijn onze kinderen wel zo oud dat ze een aantal uren alleen kunnen zijn dus dat geeft al wat ruimte. Het grote probleem in mijn gezin zit hem in de reisafstand naar school. Mijn kinderen zitten op een school 25 km verderop. Dit betekend dagelijks halen en brengen met de auto, 2,5uur per dag onderweg. Na dit een jaar zo te hebben gedaan bleek het aardig onhaalbaar en stressvol in combinatie met het oproepbaar staan. We hebben gezocht naar oplossingen en na heel hard vechten mochten de kids met leerlingenvervoer naar school. 3 dagen in de week nam leerlingenvervoer de ritten over en dit gaf rust en structuur. Dit jaar is de oudste op het voortgezet onderwijs begonnen en fietst nu heerlijk zelf naar school (wat een verademing). De jongste moet dit jaar nog 3 dagen in de week met leerlingenvervoer naar school (wat helaas niet altijd vlekkeloos verloopt). Wij verheugen ons nu dus al op het nieuwe schooljaar als beide kinderen weer zelf op de fiets naar school kunnen. Door de leeftijd van mijn kinderen heb ik geen kinderopvang nodig maar wel vervoer naar school. Zo is het voor iedereen verschillend wat je nodig hebt om oproepbaar te kunnen staan.

documentairefotograaf workshop

Flexibele kinderopvang ook in het weekend

Marjolein heeft 2 jonge kinderen (3 en 7) en een partner die in de kraamzorg werkt en dus ook in de weekenden werkt. Hierdoor heeft ze flexibele opvang nodig voor de kinderen. Vorig jaar had ze nog een gastouder die ze ook ’s nachts mocht bellen en die dan naar haar huis kwam om de kindjes op te vangen en ’s ochtends naar school bracht. Zo fijn dat dit soort mensen bestaan! Ze is recentelijk verhuisd en moest opnieuw opzoek naar opvang waar je op kunt bouwen. Door te denken in mogelijkheden en je uitdagingen te delen komt er altijd wel iets op je pad. Momenteel heeft ze flexibele opvang voor de kindjes. Een opvang waar ze de dagen mag wisselen en ook in het weekend terecht kan. Een goede opvang voor je kindjes is het belangrijkste om te regelen. Als dat goed geregeld is kun je ook met een gerust hard genieten van je prachtige werk.

geboortefotograaf

Goed voor jezelf zorgen

Tijdens de oproepbare periode en tijdens de bevalling is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Zorg dat je genoeg slaap krijgt en goed uitrust, zorg voor ontspanning en regel alles zo dat je weet dat je elk moment zo weg kan. Vind jij het fijn om te sporten blijf dit dan ook vooral doen, eventueel met wat aanpassingen. Een rondje hardlopen gaat hier door de weilanden en een slecht bereikbaar gebied. Tijdens een oproepbare week pas ik het hardloop rondje aan in een rondje om het dorp zodat ik heel snel weer thuis kan zijn en bereikbaar blijf.

Oproepbaar staan als geboortefotograaf

Kortom het oproepbaar staan vergt veel aanpassingen en is best een behoorlijke uitdaging maar het is het zo waard als je bij een geboorte staat en mee mag genieten. Zorg dat je blijft doen wat jij fijn vindt en pas het eventueel aan aan de omstandigheden.
Heb je vragen? Stel ze in de reacties

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *